Qui som

Història de la colla Larraix

A finals dels anys vuitanta, s’inicia al poble del Campello un curs d’estiu per a curiosos de la dolçaina i el tabalet i amants de la cultura, amb l’objectiu de fer arribar aquests instruments tradicionals valencians al poble, davant la mancança d’aquesta mena d’agrupacions al municipi.

L’èxit del curs va ser tan gran que la dolçaina i el tabal foren inclosos a l’escola de música del Campello. El creixement d’aquest il·lusionant projecte va ser immediat, i el nombre d’adeptes ascendia considerablement. Amb aquest pas es certificà el naixement i consolidació del so valencià per excel·lència, el qual ha acompanyat les celebracions del poble des d’aleshores.

No va ser, però, fins l’any 1996 que la Colla es va erigir com una agrupació amb identitat pròpia, amb un nom i un escut.

Arrels marineres per a la música mediterrània

El nom i l’escut de la Colla deuen el seu origen al passat mariner del Campello i als seus pescadors, els quals en temps de faena (final de març i principi d’abril) havien de navegar en vaixells de vegades precaris rumb a Larraix, poble del Marroc, per tal de trobar el valuós bonítol i el marraix, del qual s’aprofitaven els ous per tal d’elaborar la famosa “garrofeta”. Les embarcacions que s’empraven per a dur a terme aquesta missió funcionaven encara a vela o rems (parlem de la primera meitat del segle xx). Aquest capítol de la història del Campello es veu reflectida a les senyes d’identitat de la Colla Larraix.

Llaüt característic de vela llatina amb la Torre de la Illeta al fons.

La connexió amb el mediterrani és ben patent en una colla preocupada per la història del seu poble, per la cultura del seu territori i per la música que la representa.

La Colla Larraix avui

Actualment la Colla Larraix compta amb, aproximadament, vint-i-cinc músics. Amb aquest nombre d’integrants, considerablement major que als seus inicis, la Colla ha pogut expandir els territoris on ha actuat, arribant fins i tot al poble de Belfort, França, amb motiu del Festival Internacional de Música Universitària (FIMU), a l’edició de 2012 amb un contundent èxit.

Moment de l’actuació al Fimu 2012, Belfort, França

A més a més participa en diferents festes i esdeveniments dels pobles d’Alacant, com ara festes de Moros i Cristians o aplecs entre d’altres, mentre poc a poc creix l’agrupació. El fet més destacable i valuós per a la Colla Larraix, va ser la participació al II Certamen Vila de Castalla, celebrat a l’octubre del 2017, on la nostra colla va obtenir el primer premi.

Moment de la participació de la Colla Larraix al II Certamen Vila de Castalla